A GastroTrip on Harley-Davidson Through Europe with a focus on gastronomy along the road and the h

A GastroTrip on Harley-Davidson Through Europe with a focus on gastronomy along the road and the h

fredag den 19. februar 2016

Stegte pølser a la M 144



Er du til kultur der vender skuden, events og oplevelser midt i Aarhus, så er den Gamle By i Aarhus ved at være helt oppe på lakridserne, også om søndagen. Jeg elsker det som et det byen står for nu, og især fordi jeg er opvokset på Vester Bro Torv, 200 meter fra byen. Gamle By var min legeplads lige indtil sommeren 1969, hvor byen som legeplads blev udskiftet med diskoteker og værtshuse. Box 72, Æsken og Bryggergården osv.



Jeg sad faktisk på Mallorca for en uge siden og fandt ud af at mit første danske favorit band skulle spille i Den Gamle By. Burnin Red Ivanhoe skulle spille både om lørdagen og om søndag i sidst september, det var næsten for godt til at være sandt. Der var 70’er festival i Den Gamle By. Min gamle kammerat “Stefon” købet albummet M 144 i sommeren 1969. l løbet af nogle få dage kunne vi alle de danske tekster udenad. Vi beundrede den orange udgivelse M144 og at var en dobbelt-Lp. Faktisk var det den første danske dobbelt-Lp i dansk rock/pop historie, vi sad med fingrene i.




Vi elskede den krøllede musik og sangene der var inspireret af Albert Ayler, Charlie Parker, Frank Zappa og Velvet Underground. Musikken stod Karsten Vogel for, medens sangene blev fabrikeret af Niels Erik Wille. Vi elskede de danske sange på den Long Play grammofonplade, og det lille folde-ud dukketeater der kom frem, når man slog albummet op. Lp 2 var engelsksproget og var også god. 




Her står jeg så i udkanten af den Gamle By med en stor grill pølse og hygger mig medens prøver at synge med på Ivanhoe i Brøndbyerne. Det er lidt svært med en skoldhed pølse i munden: “Ivanhoe, ryger du Cecil i dag - Ta’r du kaffe og syrlige drops?” Orkestret elsker at spille de gamle sange, det lyser ud af dem. Publikum sammensætningen indeholder mange af os gråhårede der i sommeren 1969 røg med på den fede joint til Burnin Red Ivanhoe’s koncerter og album. Mange kan jeg genkende og det er imponerende når man pludselig står overfor en person der siger – tak for sidst, det er 45 år siden. Her har du teksten til Ivanhoe i Brøndbyerne, og når jeg møder dig næste gang, så kan du den udenad:

Ivanhoe, ryger du Cecil i dag
Ta’r du kaffe og syrlige drops?
Svæver du højt på din tiende sal
Mens Rowena går tur med sin mops?

Ivanhoe, kø’r du cyklen i mål
Er du træt, åh så lykkelig træt?
Venter du tuneringens kaffebordsfest
Med en kringle du selv har betalt?

Afreaktion! Afreaktion!
Afreaktion! Afreaktion!
Afreaktion!

Ivanhoe, ryger du Cecil i dag
Ta’r du kaffe og syrlige drops?
Svæver du højt på din tiende sal
Hvor Rebakka har levet som håb?

Efter koncerten tager vi på Bent J som er blevet genopført med udsigt til Cereskrydset og får et sæt – Gammel Dansk og øl, ligesom i gammel dage.

Burnin Red Ivanhoe er et dansk rockband, der blev dannet af Karsten Vogel i 1967 i København. Debuten kom i december 1968 i Brøndby Pop Club som opvarmning for det engelske band Spooky Tooth. Koncerten fik positiv omtale, og bandet fik en pladekontrakt, det kom der albummet M 144 ud af. Med i bandet var der dukke en stor personlighed op, nemlig det musikalske geni Kim Menzer. Albummet vakte stor opmærksomhed i Danmark, Tyskland og England og Burnin Red Ivanhoe var et af de første skandinaviske bands, der opnåede international succes. 




Bandet blev opløst i 1972  og Karsten Vogel dannede det instrumentale orkester Secret Oyster. Burnin Red Ivanhoe er blevet gendannet flere gange. Bandet spiller en fusion af jazz, blues og rock gjort sig i melodiøse sange og instrumentale og komplekse kompositioner. Deres udgivelser mellem 1969 og 1974 regnes for deres bedste. Håber du en dag er så heldig at du kommer til at opleve Karsten Vogel & Kim Menzer, disse gråkogte rock kæmper der hopper ud på slap line med et hold fantastiske yngre musikere og lader dig underholde. Bandet er som de grillede pølser. Pølserne smagte godt i 1969 og det gør de også i 2015.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar