A GastroTrip on Harley-Davidson Through Europe with a focus on gastronomy along the road and the h

A GastroTrip on Harley-Davidson Through Europe with a focus on gastronomy along the road and the h

fredag den 8. april 2016

Æggekage og kanoner hvor her hyggeligt

by Valle V



Når du vender dit GastroTrip mod de danske øer og Fanø, finder du et meget lavt niveau af stress og jag. Her er lige så stille og roligt som dengang i 70’erne da der var bilfri søndag, oliepriserne var dyre og Danmark skulle spare på energien. Du finder måske gode minder om Fanø, fra et besøg i barndommen. Duften af frisk vadehav rammer dig allerede på havnen i Esbjerg som en mavepumper. Vi er ikke de eneste der har fået tanken om en på ferie på smukke Fanø. Sammen med os på Færgen er der masser af motorcyklister og personbiler der har fået samme idé. Overfarten med Færgen til Fanø tager kun 12 minutter. 12 minutter over til et bid glemt Danmarks- og verdenshistorie der er værd at reflekter over og se på. 




Måske er det glemt at mellem Vadehavets bølger og sandstrande gemmer der sig over 300 tyske betonbunkers. Mørkemændene fra nazitiden havde travlt med at beskytte deres erobringer med beton og kanoner. Tyskerne havde en paranoid tanke om at Fanø skulle/kunne være frontlinje i et gigantisk slag mod de allierede. Kanonerne på Fanø kunne sende 43 kg tunge granater langt ud i Vesterhavet og ramme skibe lang tid før de nåede ind til kysten og sejlranden til Esbjerg.



Da tyskerne havde besat Danmark i 1940, frygtede de at de, at allierede ville forsøge at erobre det nazistisk Europa. Tyskerne var bange for en allierede flåde kunne erobre den velfungerende havn i Esbjerg. Esbjerg havde den største danske havn ud mod Atlanterhavet med store havnebassiner, der var dybe nok til de allierede skibe. I 1943 blev tyskerne var klar over Fanøs og Esbjergs betydning for Atlantvolden og sendte derfor generalfeltmarskal Rommel afsted for at inspicere den danske vestkyst.



D-day: Den 6. juni 1944

Fanø og Danmark slap for skrækken og for operation Overlord. Normandiet stod for skud. Det hele startede ti minutter over midnat med nedkastning af luftbårne styrker bag tyskernes linjer, for at indtage broer og taktiske punkter. Det var vigtigt for de allierede styrker at danne et stabilt brohoved så hurtigt som muligt, koste hvad det ville, nazismen skulle knækkes. Her er de ord som General Dwight D. Eisenhower gav soldaterne med i baghovedet inden de drog over den engelske kanal:


"Soldiers, Sailors and Airmen of the Allied Expeditionary Force! You are about to embark upon the Great Crusade, toward which we have striven these many months. The eyes of the world are upon you. The hope and prayers of liberty-loving people everywhere march with you. In company with our brave allies and brothers-in-arms on other fronts, you will bring about the destruction of the German war machine, the elimination of Nazi tyranny over the oppressed peoples of Europe, and security for ourselves in a free world.
 


Your task will not be an easy one. Your enemy is well trained, well equipped and battle-hardened. He will fight savagely. But this is the year 1944! Much has happened since the Nazi triumphs of 1940-41. The United Nations have inflicted upon the Germans great defeats, in open battle, man-to-man. Our air offensive has seriously reduced their strength in the air and their capacity to wage war on the ground. Our Home Fronts have given us an overwhelming superiority in weapons and munitions of war, and placed at our disposal great reserves of trained fighting men. The tide has turned! The free men of the world are marching together to Victory! I have full confidence in your courage, devotion to duty and skill in battle. We will accept nothing less than full victory!

Good luck! And let us beseech the blessing of Almighty God upon this great and noble undertaking."




Næste morgen havde invasionsstyrken lavet små lommer omkring strandene og ind i landet. De næste dage blev disse lommer til en linje gennem Normandiet. Det kostede mange menneskeliv. Tabstallet under operation Overlord kan ikke opgøres præcis. Inden D-dag, mellem april og maj 1944, mistede de allierede omkring 12.000 mand og mere end 2.000 fly. De havde efter D-dag næsten 53.700 døde, 18.000 savnede og 155.000 sårede. 


Med operation Overlord stod de allierede over for mange udfordringer for at tvinge tyskerne i knæ. Store slag, som Panserslaget ved Ardennerne og operation Market Garden i Holland, skulle følge efter invasionen, også med store tab. Tyskerne havde efter invasionen 200.000 døde, savnede og sårede samt yderligere 200.000, som var faldet i krigsfangenskab. Fra de allierede ligger i alt 32.807 af de faldn soldatere på krigskirkegårde, mens der ligger 77.866 tyskere. Antallet af døde civile franskmænd lå på omkring 20.000 mennesker.



Fanø blev et fort efter Rommels besøg på øen. Bunkerne forstærket med mere beton og de mindste kanoner udskiftet til en større kalibre. Fanø havde fem store batterier. Indsejling til Esbjerg var mineret med utallige miner så det ville være en dårlig vej for en invasion. De mange bunkers på Fanø krævede også at der var udstationeret 2400 soldater, selv om de fleste var ganske unge mennesker og soldater med krigsskader.



I dag kan vi være glade for at D-dagen ikke kom til Fanø. De allierede gik lige på og hårdt. Vi kan nyde vores æggekage på Sønderho Kro uden at kigge med i et gammelt bombekrater. Men ude ved kysten ligger de fleste bunkers endnu og nogle er åbne for besøg. Bum 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar