A GastroTrip on Harley-Davidson Through Europe with a focus on gastronomy along the road and the h

A GastroTrip on Harley-Davidson Through Europe with a focus on gastronomy along the road and the h

tirsdag den 1. marts 2016

Strawberry fields forever & fresh flounder from Thorupstrand

GastroRider på Atlantvolden



Som dansker er det let at komme tæt på Atlantvolden. Danmark, og Jylland langs Nordsøen, er en del af denne vold der skulle være en uigennemtrængelig nazifæstning langs Atlanterhavet. 



Som GastroRider har jeg besøgt Thorupstrand ved vestkysten af Danmark for at finde fødevarer der var friske. Jeg fandt friske jordbær og friske rødspætter. Thorupstrand er Nordeuropas største kystlandingsplads, og indtil 1800-tallet var Thorupstrand et vigtigt centrum for skudehandlen mellem Danmark og Norge. I dag bliver fiskerbådene, som dengang, trukket op på stranden og besøgende kan følge aktiviteterne helt tæt på.



Kysten ved Thorupstrand danner en naturhavn mellem de to kalkstensknuder, Bulbjerg og Svinkløv. Købstadsprivilegierne i Danmark dengang betød at byerne havde monopol på næsten al handel. Byerne langs Vestkysten manglede i den grad tømmer, og Norge manglede korn og landbrugsprodukter, så naturhavnene i nakken af Jylland fik et ok fra regeringen til skudehandel, strandene mellem Klitmøller og Løkken. Omkring år 1800 boede der kun syv familier i Thorupstrand. 


Det var hovedsageligt fiskere og efter skudehandlen stoppede i slutningen af 1800-tallet, blev fiskeriet, naturlig, nok det dominerende erhverv. I starten foregik fiskeriet fra mindre åbne både, men i løbet af 1900-tallet blev bådene udskiftet med de større, klinkbyggede kuttere. Thorupstrand er i dag Nordeuropas største kystlandingsplads, hvor fiskerbådene stadig bliver halet op på stranden.


 
I dag finder 18 fiskebåde og ca. 30 fiskere tilknyttet stedet. Besøgende på stranden har mulighed for at følge aktiviteterne på tæt hånd og købe frisk fisk på stedet, når bådene trækkes i land sidst på eftermiddagen. Thorup Strand, Lild Strand og Nr. Vorupør, og Slettestrand, er de eneste steder på Atlantvolden, hvor der stadig bliver drevet erhvervsfiskeri fra åben strand. Køb de friske spætter på stranden og lav en fantastisk middag til familien. Tag en tur til Thorup Strand men kør ikke helt ned i sandet, det kan være svært at komme op igen. 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar