A GastroTrip on Harley-Davidson Through Europe with a focus on gastronomy along the road and the h

A GastroTrip on Harley-Davidson Through Europe with a focus on gastronomy along the road and the h

fredag den 8. april 2016

Æggekage og kanoner hvor her hyggeligt

by Valle V



Når du vender dit GastroTrip mod de danske øer og Fanø, finder du et meget lavt niveau af stress og jag. Her er lige så stille og roligt som dengang i 70’erne da der var bilfri søndag, oliepriserne var dyre og Danmark skulle spare på energien. Du finder måske gode minder om Fanø, fra et besøg i barndommen. Duften af frisk vadehav rammer dig allerede på havnen i Esbjerg som en mavepumper. Vi er ikke de eneste der har fået tanken om en på ferie på smukke Fanø. Sammen med os på Færgen er der masser af motorcyklister og personbiler der har fået samme idé. Overfarten med Færgen til Fanø tager kun 12 minutter. 12 minutter over til et bid glemt Danmarks- og verdenshistorie der er værd at reflekter over og se på. 




Måske er det glemt at mellem Vadehavets bølger og sandstrande gemmer der sig over 300 tyske betonbunkers. Mørkemændene fra nazitiden havde travlt med at beskytte deres erobringer med beton og kanoner. Tyskerne havde en paranoid tanke om at Fanø skulle/kunne være frontlinje i et gigantisk slag mod de allierede. Kanonerne på Fanø kunne sende 43 kg tunge granater langt ud i Vesterhavet og ramme skibe lang tid før de nåede ind til kysten og sejlranden til Esbjerg.



Da tyskerne havde besat Danmark i 1940, frygtede de at de, at allierede ville forsøge at erobre det nazistisk Europa. Tyskerne var bange for en allierede flåde kunne erobre den velfungerende havn i Esbjerg. Esbjerg havde den største danske havn ud mod Atlanterhavet med store havnebassiner, der var dybe nok til de allierede skibe. I 1943 blev tyskerne var klar over Fanøs og Esbjergs betydning for Atlantvolden og sendte derfor generalfeltmarskal Rommel afsted for at inspicere den danske vestkyst.



D-day: Den 6. juni 1944

Fanø og Danmark slap for skrækken og for operation Overlord. Normandiet stod for skud. Det hele startede ti minutter over midnat med nedkastning af luftbårne styrker bag tyskernes linjer, for at indtage broer og taktiske punkter. Det var vigtigt for de allierede styrker at danne et stabilt brohoved så hurtigt som muligt, koste hvad det ville, nazismen skulle knækkes. Her er de ord som General Dwight D. Eisenhower gav soldaterne med i baghovedet inden de drog over den engelske kanal:


"Soldiers, Sailors and Airmen of the Allied Expeditionary Force! You are about to embark upon the Great Crusade, toward which we have striven these many months. The eyes of the world are upon you. The hope and prayers of liberty-loving people everywhere march with you. In company with our brave allies and brothers-in-arms on other fronts, you will bring about the destruction of the German war machine, the elimination of Nazi tyranny over the oppressed peoples of Europe, and security for ourselves in a free world.
 


Your task will not be an easy one. Your enemy is well trained, well equipped and battle-hardened. He will fight savagely. But this is the year 1944! Much has happened since the Nazi triumphs of 1940-41. The United Nations have inflicted upon the Germans great defeats, in open battle, man-to-man. Our air offensive has seriously reduced their strength in the air and their capacity to wage war on the ground. Our Home Fronts have given us an overwhelming superiority in weapons and munitions of war, and placed at our disposal great reserves of trained fighting men. The tide has turned! The free men of the world are marching together to Victory! I have full confidence in your courage, devotion to duty and skill in battle. We will accept nothing less than full victory!

Good luck! And let us beseech the blessing of Almighty God upon this great and noble undertaking."




Næste morgen havde invasionsstyrken lavet små lommer omkring strandene og ind i landet. De næste dage blev disse lommer til en linje gennem Normandiet. Det kostede mange menneskeliv. Tabstallet under operation Overlord kan ikke opgøres præcis. Inden D-dag, mellem april og maj 1944, mistede de allierede omkring 12.000 mand og mere end 2.000 fly. De havde efter D-dag næsten 53.700 døde, 18.000 savnede og 155.000 sårede. 


Med operation Overlord stod de allierede over for mange udfordringer for at tvinge tyskerne i knæ. Store slag, som Panserslaget ved Ardennerne og operation Market Garden i Holland, skulle følge efter invasionen, også med store tab. Tyskerne havde efter invasionen 200.000 døde, savnede og sårede samt yderligere 200.000, som var faldet i krigsfangenskab. Fra de allierede ligger i alt 32.807 af de faldn soldatere på krigskirkegårde, mens der ligger 77.866 tyskere. Antallet af døde civile franskmænd lå på omkring 20.000 mennesker.



Fanø blev et fort efter Rommels besøg på øen. Bunkerne forstærket med mere beton og de mindste kanoner udskiftet til en større kalibre. Fanø havde fem store batterier. Indsejling til Esbjerg var mineret med utallige miner så det ville være en dårlig vej for en invasion. De mange bunkers på Fanø krævede også at der var udstationeret 2400 soldater, selv om de fleste var ganske unge mennesker og soldater med krigsskader.



I dag kan vi være glade for at D-dagen ikke kom til Fanø. De allierede gik lige på og hårdt. Vi kan nyde vores æggekage på Sønderho Kro uden at kigge med i et gammelt bombekrater. Men ude ved kysten ligger de fleste bunkers endnu og nogle er åbne for besøg. Bum 

fredag den 1. april 2016

Quiet Tuesday at the church square in Valldemossa

by Valle V




Pigerne smed trussen og tog bussen til stranden ved Port de Sòller, med de store håndklæder. Dem så vi ikke mere den dag. Min bror og jeg klatrede en tur op i byen og det var virkelig op i byen, for sådan er det når man bor nede i dalen ved den smukke bjergby Valldemossa. 



Det er ikke fordi vi er overvægtige den forstand, måske kraftig byggede med store knogler. Turen op til byen foretog vi slowmotion for at holde varmen ude af kroppen, troede vi. Stakåndede og svedige ankom vi til sydsiden af byen og kastede os ned i skyggen ved den første lille café. To glas hvidvin med is, tak.



Valldemossa lå doven hen i sommersolen den tirsdag, og solskinsøen Mallorca viste sig fra sin bedste side. Blå himmel og høj sol fra morgen til aften. Solen i september bagte dovent og svagt på mine hvide ben der immun over for solens stråler. Med to meter i minuttet slentrede vi hen af den 200 meter lange gågade mod kirketorvet og de små caféer. Medens kokkene på den lille restauranten havde travlt med at fabrikerer vores frokost, kunne vi ikke andet end studerer det stille liv i kulissen omkring os. Den kolde hvidvin kom nu på flaske, det var en magisk time mellem brødre.




Vi sad over for det hus hvor den store spillemand Chopin havde haft domicil på øen. Der kan ske meget når man er til fest, og det gjorde det også for Chopin. En dag syntes Franz Liszts elskerinde Marie d’Agoult at der skulle festes. Så i 1836 mødte Chopin den franske forfatterinde og feminist Armandine Aurore Lucille Dupin. De forelskede sig i hinanden, og i sommeren 1838 var deres forhold skoldhedt, men også en sød hemmelighed.




De forelskede på tog også en kærligheds og dannelsesrejse til Mallorca. De tog en af datidens lange charterferier til Mallorca. Fra 8. november 1838 til den 13. februar 1839 i håb om, at det milde klima ville gavne Chopins svage helbred og muntre hans stive fingre op. Indbyggere på Mallorca fandt ud af, at Chopin og Armandine ikke var gift og det var ikke så godt dengang, det var nærmest pinligt. De lokale ville ikke have noget med parret at gøre. Det blev også svært for parret at finde et sted at opholde sig, så de slog sig ned i et nedlagt karteuserkloster i Valldemossa.




Denne vinter på Mallorca blev en af de mest produktive perioder i Chopins liv, selv om han havde haft problemer med at få sit Pleyel klaver igennem tolden. I vinterens løb forværrede vejret sig fra godt til dårlig og det var ikke så godt for Chopins kroniske lungesygdom. Chopin og elskerinde måtte forlade Valldemossa. Han måtte efterlade sit lækre klaver på øen og det findes stadig i Valldemossas karteuserkloster, der i dag er Chopin-museum.




Bjergene på Mallorca

For at ikke gå helt i stå kan du tage en god køretur gennem Serra de Tramuntana bjergene. Serra de Tramuntana er en 15 km bred bjergkæde med 11 bjergtoppe, der når op over 1.000 m højde, og som løber parallelt med den nordvestlige kyststrækning. Bjergkæden strækker sig fra øen Sa Dragonera mod sydvest til Cap Formentor mod nord. En længde på 90 kilometer. Puig Major er det højeste punkt, 1.445 m højt. På den nordvestlige side af bjergene findes et stejlt kystområde med skarpe klipper. Her finder du Port de Sóller der ligger som en naturhavn.




Serra de Tramuntana er opkaldt efter de kolde nord- og vestenvinde (Tramuntana).
Naturen og vejene mellem de små byer ligner postkort fra kiosken. Hvis de er på motorcykel så pas på i svingene, der er mange uforudsete udfordringer på de smalle veje. Turen går gennem frugtbare dale og romantiske byer. Du kører mellem de to bjergkæder som indrammer øen, Serres de Llevant mod øst og Serra de Tramuntana mod nordvest.




Mallorca har ingen floder eller naturlige søer til at hoppe i efter en varm frokost. De fleste af Mallorcas sumpe blev tørlagt for længe siden, men der er to tilbage: Parc natural de s’Albufera de Mallorca og S’Albufereta i kommunerne Muro og Alcúdia. Bror og jeg var ikke helt tørlagte, så vi gad ikke at hoppe i de to sumpe der havde overlevet. Vi gik stille og rolig ned af bjerget igen, ned i dalen, ned til vores lejede hus og swimmingpoolens blå vand. De eneste der var mætte og sumpede var os selv. En stille dag på Mallorca.

torsdag den 31. marts 2016

Q8 Sus scrofa ferus

by Valle V



Q8 Sus scrofa ferus 
"Foråret nærmer sig": siger metrologerne. "Varmegraderne stiger og tiden nærmer sig til at ligge grise i olie tønden. I Danmark har vi 13,8 millioner grise og de skal jo spises på en eller anden måde".



En god billig måde er at grille grisene hele, selvfølgelig efter de er aflivet. De danske grise blev tæmmet i stenalderen for 5800 år siden. Grisene kommer fra vildsvinet Sus scrofa ferus som faktisk er et godt navn til denne grill-middag. 




Danskerne er ikke kendt for at have dreadlocks og spille på olietønder, og der er ikke mange Steelband på gader og stræder. Der kommer flere og flere frilandsgrise ud på markerne i Danmark, og det er en af dem der skal grilles på din hjemmelavede olitønde grill. (Brug ikke olien fra tønden når du skal smøre grisen).  

Have you seen the little piggies
Crawling in the dirt?
And for all the little piggies
Life is getting worse
Always having dirt to play around in

Have you seen the bigger piggies
In their starched white shirts?
You will find the bigger piggies
Stirring up the dirt
Always have clean shirts to play around in

In their styes with all their backing
They don't care what goes on around
In their eyes there's something lacking
What they need's a damn good whacking

Everywhere there's lots of piggies
Living piggy lives
You can see them out for dinner
With their piggy wives
Clutching forks and knives to eat their bacon

The Beatles


OK – Im’ done
Bon appetit

onsdag den 30. marts 2016

Rapport fra mavesækken til og fra Le Mans

by Valle V

Schweinhaxe giv mig en tysk Schweinhaxe



Skal du ned i Europa, så kommer du jo ikke uden om de tyske motorveje. For os der elsker et godt måltid mad, kan det sagtens få traumatiske følger med kemisk fedt, de første 600 kilometer. De tyske benzinstationer med tilhørende fedtdepoter i form af restauranter der minder om en stor kiosk, ligger som fedtperler i hønsekødsuppen langs motorvejene. I restaurantkiosken kan du gå på jagt efter noget der ligner menneskeføde. Nogle af de retter du støder på er halvfabrikata viklet ind i plastic. Din hunger efter mad tvinger dig til at tage en wienerschnitzel i jægersovs med pomfritter og karryketchup. Jeg har nogle gange tænkt over hvad en jæger har med den sovs at gøre. Men ok, sovsen smager som en svedig jæger der er blevet kogt med beklædning, gevær, støvler, patroner og lidt salt.

Jeg har valgt at springe over retterne der skal færdiggøres et andet sted i kiosken. For når du endelig finder den varmekilde hvor den famøse halvfabrikata skal laves færdig, så er arnestedet omringet af 135 pensionister fra Nordnorge der er på gennemtræk og glæder sig til at få varmet deres plasticpakker. Slukøret over mulighederne du har, for at vælge et ordentlig måltid mad fra kiosken sætter du dig på kværnen igen. Godt skuffet forlader du den kemiske fedtkiosk på randen af underernæring. Du er nød til at finde noget velsmagende føde inden for de næste 10 km. for at holde kampvægten. 

 


Ved siden af motorvejen. 
Schweinhaxe så giv mig dog Schweinhaxe, en stor grillet Schweinhaxe til at tykke på, et stykke kød der ikke er til deling med nogen. Du kan selvfølgelig ikke lave kulinarisk revolution midt på motorvejen, men måske bruge hovedet mere end maven på de lange seje træk. Mellem 5 - 10 km ned ad en motorvejsafkørsel kan du let finde velsmagende mad på en lille kro eller restaurant. Menneskeføde med de helt rigtige vitaminer og kalorier. Find de Tyske familiebryggerier med tilhørende hotel og restaurant som ligger spredt fra Hamborg og ned mod Østrig og Schweiz.

Familiebryggerierne kan som regel anbefales som billige overnatningssteder. Og hvad er der galt med Schweinhaxe auf Sauerkrautbett og en god hjemmebrygget øl direkte fra hanen. Tysk bondemad ligger for det meste i den tunge ende af kalorietabellen, og krydderier skal man lede længe efter. Medbring selv en lille flaske Tabasco i inderlommen hvis du trænger til at bruge de godt brugte smagsløg.




Henne på torvet, inde på kroen.
På kro i Frankrig og det er mandag middag, i en lille by syd for Paris som ligger dovent i 35° varme. Hvad gør du så når sulten melder sig. Landsbyerne ligger øde hen og du tænker på om der findes levende mennesker her i pastoratet. Alt virker forladt. Hvor er befolkningen? Henne på kroen selvfølgelig! Henne på torvet, inde på kroen med de lukke skodder kommer der en krydret duft blandet med lidt grillkul, lyden af noget der steger, lyden af vin der bliver åbnet. Du trækker i døren
. Du ser en kæmpe buffet med forretter og rigtig mad, og på bordene ligger der et stort spisekort. Det er ikke uden grund at det franske køkken er et af verdens bedste.

  


Verdens bedste køkken kan altid måles på hvor godt lokalbefolkningen spiser til frokost. Det kan være svært at forstå hvordan de lokale frokostgæster kommer på arbejde igen, efter et stort måltid midt på dagen. Det må være noget der ligger gemt i generne. De lokale forlader kroen og genoptager deres gøremål. Jeg vil også have siesta med go’ kromad, jeg vil kroharmoniseres med Frankrig!



Der er ikke skovrejer men friske fjordrejer.
Det er måske i Belgien og ude i skoven det sner. Det kan godt betale sig at gå på nettet og lave lidt planlægning hvis du skal på en længere tur gennem Europa. Hvem skulle tro at du midt inde i Ardennerbjergene kan finde et af verdens bedste bryggerier med tilhørende hotel. Et sted i skoven med fantastisk øl og komfort. Jammen, jammen, jammen.

  



De bedste destinationer skal opsøges og findes. Hotel L’Espinne skal du lede efter på nettet og i den virkelige verden. Tre retter mad i restauranten inklusiv en af verdensbedste øl og en overnatning for 100 euro pr. næse. I Hotelrestauranten kan du få dagsfriske fjordrejer. Nej der er ikke skovrejer men friske fjordrejer som forret og sprød perlehøne med frisk grønt til hovedret, fulgt af jordbær med hjemmelavet is. 



Som ølentusiast er Belgien moderlandet for øl der virker på tørst og sind. Du bliver så glad af belgisk øl som en nisse juleaften. På verdensplan er Belgien nr. 1 på ølverdenskortet. Til maden i restauranten blev det “La Chouffe” til rejerne. “Nice Chouffe” til perlehønen og “McChouffe” til de friske jordbær.
www.achouffe.be 

MC- KAFé and the Village Green Preservation Society

by Valle V



Time for lunch on the road in Denmark. Glad all over, yes i must.
If you need a break from reality and dare to let time stand still
then take a ride to Langeland and Henriks Mc-KAFé - it's the right place.




Visit Henrik in the small Mc-KAFé middle of Langeland. Henrik has always some good lokal stories, fine lunches, cold beer and Scottish Highland cattle. It is here in peace and silence under the beech tree you find out why it is important to preserve the small communities and the romance, we miss in our busy lives. Giving the brain and the soul peace that not can be paid with money.




Once you've experienced Langeland lengthwise and crosswise, then the island is a good springboard to the other destinations in Danish South Sea. Ferrys from Langeland: From Rudkøbing to Marstal on Ærø. From Spodsbjerg to Tars on Lolland. From Lolland you can get to Møn and from there to Fejø and Femø. From Rudkøbing to Strynø. From Lohals to Korsør, located on Zealand.




We are the village green preservation society
God save donald duck, vaudeville and variety
We are the desperate dan appreciation society
God save strawberry jam and all the different varieties
Preserving the old ways from being abused
Protecting the new ways for me and for you
What more can we do

We are the draught beer preservation society
God save mrs. mopp and good old mother riley
We are the custard pie appreciation consortium
God save the george cross and all those who were awarded them
We are the sherlock holmes english speaking vernacular
Help save fu manchu, moriarty and dracula
We are the office block persecution affinity

God save little shops, china cups and virginity
We are the skyscraper condemnation affiliate
God save tudor houses, antique tables and billiards
Preserving the old ways from being abused
Protecting the new ways for me and for you
What more can we do


The Kinks
Songwriter: DAVIES, RAYMOND DOUGLAS



Delicious sandwiches, cold drinks and hot meals in the black pot.

MC-KAFé
God save the village green.
Henrik Weile Landevejen 3 – Nordenbro - 5932 Humble – Langeland

tirsdag den 29. marts 2016

Road Kill in Denmark

Road Kill i saddeltasken og frokost i naturen

Det er søndag og tiden snegler sig afsted. Aviserne er læst, kaffen drukket  og det er kun brusebadet der venter. Asfalten i byen er som en lunken pandekage og luften er tung af bilernes afbrænding af tungmetaller. Kirkeklokkerne bimler og bamler i alle pastorater, klokken er 10 og du er allerede begyndt at tænke på ”second breakfast”. Kom op på motorcyklen cyklen og kør ud i de smukke landskaber og find den gode mad.




Aarhus har en baghave der hedder Djursland. At køre en tur til Djursland er som at besøge sin bedstemor, hun er gammel, fyldt med rynker og laver god mad. Kør forbi fiskemanden i Nappedam og køb et par fiskefrikadeller og lidt røget. Kør videre mod Helgenæs og bagerforretningen.




Der er så mange smukke steder på Djursland, hvor en frokost i det grønne er ren luksus. Du kan også køre forbi Havmågen i Ebeltoft, her finder du altid en hyggelig frokost. Inspirationen til aftensmaden ligger lige ved siden af. Hyttefadet er stedet med friske fiske med klare øjne, lige til saddeltasken og aftensmaden. Er du til andet end fiskekød, kan du købe grøntsagerne langs vejene.


 

Stil motorcyklen i skovbrynet og gå efter at finde svampe i skoven, der ligger masser af ROAD KILL langs vejsiderne. Hvis du samler et nedkørt dyr op, så føl om dyret stadig er varmt eller bløder, så er det OK. Fasaner er altid gode med du kan også finde forvirrede døde høns, krager, måger og forskellige spurve arter. Du kan selvfølge være så heldig at du finder en sommerbuk eller et pindsvin, men dem plejer bilisterne selv at tage



Nedkørt vildt a la Djursland:

Fra kiosken i vejsiden:

Lidt soja.
En håndfuld nøddekerner.
Lidt løg og hvidløg.
Spiselige svampe.
Hvidvin elle sherry.
Brun sukker.
1 dl af den fond som du har kogt på
fasanen eller hønsefond fra kiosken.
En halv håndfuld Maizena.
Friske urter og grønt.
Smør eller fløde

Sådan gør du:
Skær fuglebrystet i strimler. Hak grøntsagerne i stykker og skiver.
Tilbered retten med kreativitet og fornemmelse. Hvis du ikke har olie med i saddeltasken så find lidt fedt på dyret eller planteolie i kiosken.

Efter en skøn søndag ude i baghaven, går turen tilbage til parcellen eller lejligheden. I der fjerne bimler klokkerne igen. Klokken må være omkring 18. Det er tid til Fasan a la Djursland.

fredag den 25. marts 2016

Fanø

GastroRider Fanø

Kornmarker der er parat til at blive høstet ligger modne i det danske spisekammer, og himlen over dig er fyldt med store hvide Cumulusskyer. Skyerne ligner gigant store lam, der hopper rundt i et overdimensioneret blåt børneværelse. Veje helt ud i horisonten. En lokal lykkefølelse breder sig i kroppen. Danmark er bare dejligst sådan en dag og den gode frokost venter på Fanø. Duften af frisk hav rammer dig på havnen i Esbjerg som en mavepumper. Vi er ikke de eneste, der har fået den tanke at på ferie på smukke Fanø. Sammen med os på Færgen er der masser af motorcyklister og personbiler der har fået samme idé. Overfarten med Færgen til Fanø tager kun 12 minutter.




Færgerne, Menja og Fenja, glider dovent frem og tilbage gennem sejlrenden, og efter den korte sejltur bliver vi lukket ud til noget helt specielt. Vi finder hurtigt vores ressort midt på øen, og en hyggelig ferie kan begynde. Men inden en rigtig ferie starter skal der provianteres. Gode råvarer og selvfølgelig nogle af de gode lokale øl fra det lille bryggeri midt på øen.




Vi drejer hen af Strandvejen, får vi øje på øens bryghus inde på højre hånd. Vi køber et lille sortiment af den gode øl til vores indkøbte sild og andre gode råvarer henne fra den appetitlige slagter i Nordby. Slagter Christiansen er et besøg værd, her skal du handle


 

Det kan godt være besværligt at holde fuld kontrol over sit mundvand, når man har vovet sig ind i forretningen, men prøv alligevel. Duften er enestående, og her flyder det med delikatesser. Man kan altid kende et godt og velfungerende lokalsamfund på slagterforretningen. Er slagteren god, er øen et godt sted at være. Det er helt enkelt.



Aldrig har en øl fra et lokalt bryghus smagt så godt. Den undergærede øl, ”Rav”, indeholder en del humle og den ligner næsten uslebet rav. Øllen er ufiltreret og upasteuriseret, hvilket giver den en kraftig smag. Fanø Bryghus brygger flere typer øl, og du må prøve dig frem for at finde din favorit. ”Rav” indeholder 4,6 % alkohol, det gør en middagslur efter frokosten lovlig, især når der bliver lagt et par snapse oven i.




En hyggelig aften på Fanø forsvinder hurtigt, og næste dag skal øen udforskes. Besøg den hyggelige by Sønderho syd på øen, en lille køretur på godt tolv kilometer fra Færgens anløbsplads i Nordby. Solen skinner fra en skyfri himmel, og der er højt til loftet. Sønderho emmer af liv en søndag formiddag, og der flages over det hele. Det viser sig dog, at det er en dag, hvor der luftes folkedragter på øen, derfor er det hele så festligt. Tag ud hvor Vadehavet starter og få en helt unik oplevelse. Stå og se på de mange sæler der ligger og tager sol.




Du skal ikke tage til Fanø for at være total aktiv. Tag til Fanø for koble af fra hverdagens stress og jag. Se på sælerne, gå på loppemarked få en god frokost på Sønderho Kro. Hvis vejret er med dig, får du nogle unikke dage du aldrig vil glemme. Hvis du er den typen der selv vil stå for aftensmaden finder du masser af grøntsager til aftensmaden langs Postvejen/Landevejen er øens highway. Nu ved du hvor du finder kødet.


onsdag den 23. marts 2016

Det kolde bord, den kolde Langelandskrig og Cubakrisen

GastroRider på langs og tværs af Langeland.



En Gastrotur Langeland er i verdensklasse, hvis du er til små veje og natur romantik. Naturen langs kysterne er enestående og badestrandene suveræne. På øen finder man de gode danske råvarer, produceret på små gårde og haver i lokalsamfundene. Den lille fiskermand på havnen bag rutebilstationen i Rudkøbing har de helt rigtige friske fisk.



Fyld saddeltasken op med grønt fra alle de små boder langs vejene sammen med fiskene fra havnen, så har du råvarer til en middag der er en fyrste værdig. Hvad er bedre end nye danske kartofler og frisk fladfisk. Så er der musikken på øen. Langelandsfestivalen giver den gas hvert år med danske bands. Er du til camping og musik, så er festivalen et must.



Langeland er ligger mellem Fyn, Tåsinge og Ærø mod vest og Lolland mod øst. Øen er 52 km lang og på en god dag 11 km bred. Rudkøbing er Langelands største by. Langeland er landfast med Fyn via en bro fra Rudkøbing til Siø og en dæmning fra Siø til Tåsinge. Hvis du er interesseret i stendysser, så er Langeland det sted i verden, hvor der er flest pr. kvadratkilometer.



Når du kommer i ”feriemode” så kan du sagtens tage motorcyklen og få mange gode oplevelser. Fra Hov i nord til Dovensklint i syd er der flere gode ture. Her behøver du ikke GPS til at guide dig rundt på de små veje. Du kan med fordel tage landevejen rundt til de små byer, der ligger som perler på en snor.




Det kolde bord, den kolde Langelandskrig og Cubakrisen
Da den kolde krig blev optrappet (1953-1989), var Langelandsfortet i den østtyske kikkert. Langelandsfortet stod for overvågningen af Østersøområdet og havde den militære kommando i området. Det gjorde området yderst interessant for den kolde fjende på den anden side af Østersøen. Kommunisterne ville gerne have Danmark ind under de røde faner i en mulig krig, derfor blev der spioneret meget omkring Danmark og Langeland.




Langelandsfortet blev nedlagt i 1993, den kolde krig var slut. I dag er Langelandsfortet en afdeling af Langelands Museum. Langelandsfortet blev anlagt i 1953 med henblik på at overvåge og hindre fjendtlige skibes passage gennem Langelandsbæltet. Fortet blev udrustet med fire kanonstillinger med 150 mm kanoner. I dag er det sjovt at besøge muset og mindes de glade koldkrigsdage, hvor en fjende var til at føle og lytte på.




Under Cubakrisen i 1962 fulgte Langelandsfortet og Stevnsfortet Sovjetunionens skibstrafik i dansk farvand. Det var faktisk Langelandsfortet og Fyrskibet ”Gedser Rev”, der opdagede de russiske handelsskibe, der havde hemmelige raketter med til Cuba. Det var her, at man hørte og så, at Nikita Khrushchev beordrede handelsskibene hjem igen. I dag er Langelands og Europas fjender en flok religiøse kujoner fra mellemøsten, der skyder og sprænger civile i luften med selvmordsbomber.




We Are The Village Green Preservation Society
Besøg Henrik i den lille Mc Café midt på øen. Henrik har altid nogle gode historier, fine frokoster, koldt øl og skotsk højlandskvæg. Det er her, i fred og ro, under bøgen i hans have vi finder ud af hvorfor det er vigtigt at bevarer de små lokalsamfund og den romantik vi savner i vores fortravlede hverdag. Det at give hjernen og sjælen fred kan ikke betales med penge.




Når du har oplevet Langeland på langs og tværs, så er øen et godt springbræt til de andre danske Sydhavsøer. Der udgår flere færgeruter fra øen: Fra Rudkøbing til Marstal på Ærø. Fra Spodsbjerg til Tårs på Lolland. Fra Lolland kan du komme til Møn og derfra til Fejø og Femø. Fra Rudkøbing til Strynø. Fra Lohals til Korsør, som ligger på øen Sjælland.




Besøg de danske øer, det er et godt tema for en Gastroferie, når Danmark er dejligst.